Gerecyclede bitumineuze voegvulling
Het is zo ver! Ruim 1900 kg gerecyclede bitumineuze voegvulling is klaar voor een tweede leven. Uit voegen langs tramrails, terug in voegen langs tramrail. Volledig circulair. Niet langer afvoeren als afval en verbranden. Ook geen downcycling als bijproduct. Maar hoogwaardig hergebruik met een flinke besparing in CO2-uitstoot.
De bitumineuze voegvulling lag al enige tijd te wachten. In 2020 hebben we op verschillende projecten bitumineuze voegvulling langs tramrail mogen gutsen. Het materiaal slaan we op en in januari starten we de recycling in verschillende badges. Alles nauwkeurig geregistreerd: waar en wanneer het materiaal gegutst is, welk type bitumineuze voegvulling het is, wanneer het gerecycled is en waar het weer aangebracht wordt.
De bitumineuze voegvulling wordt gerecycled en het vuil wordt gescheiden van het kwaliteitsmateriaal. De bruikbare bitumineuze voegvulling wordt afgetapt in de dozen die we nog bewaard hebben van nieuw materiaal. De verpakking wordt zo ook 100% hergebruikt. Hiermee hebben we 1900 kg gerecyclede bitumineuze voegvulling, klaar voor hergebruik!
6,4 ton CO2 uitstoot bespaart
Deze bitumineuze voegvulling hebben wij uit voegen langs tramrail gehaald. Bijvoorbeeld omdat het asfalt aan vervanging toe is, of omdat de rail opgelast wordt. Over het algemeen wordt deze oude voegvulling afgevoerd als afval en verbrand. De lijst met emissiefactoren op CO2emissiefactoren.nl geeft aan dat er 3,381 kg CO2-emissie vrij komt per kg verbrande bitumen. Dit betekent dat we maar liefst 6,4 ton CO2-emissie besparen alleen door het materiaal niet te verbranden.
Uiteraard zorgt het proces van verwijderen en recyclen ook voor uitstoot, maar dan praten we nog niet over de CO2 die vrijkomt bij het winnen/bewerken/transporteren/verpakken van nieuw materiaal, wat door hergebruik niet nodig is.
Maar wat is nu 6,4 ton CO2?
Dat staat staat gelijk aan:
- de gemiddelde uitstoot van een passagier die 6x van Parijs naar New York en terug vliegt
- 8 keer met je diesel auto van Amsterdam naar zuid Spanje en terug rijden
- 1.920 kg standaard kantoorpapier verbruiken
Hergebruik is noodzaak
Bitumen vormt de basis van bitumineuze voegvulling. Bitumen is een fossiele grondstof. De laatste eeuw zijn we 34 x meer grondstoffen gaan gebruiken. Dit zal de komende decennia nog eens explosief toenemen door de groeiende wereldbevolking. Als wij deze grondstoffen lineair uit onze aarde blijven gebruiken, brengen wij onze planeet in gevaar. De Nederlandse overheid heeft daarom als doel om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Dus niet meer lineair verbruiken, maar circulair terugbrengen in het proces. Niet meer verbranden, maar recyclen. Niet meer verspillen, maar hergebruiken.
Wij merken dat in de praktijk deze urgentie nog niet bij iedereen gevoeld wordt. Een mogelijkheid tot hergebruik, leidt niet per definitie ook tot hergebruik in de praktijk. Dit moet toch van hoger hand komen. Van een overheid en opdrachtgever die het welzijn van de wereld hoog in het vaandel hebben staan. Of van een nieuwe generatie, die hergebruik als standaard ziet.
Gerecyclede bitumineuze voegvulling voegen gezaagd en bitumineuze voegvulling aangebracht voegen langs tramrail gereed
Voegen langs tramrail
Noordzij creëert al jaren voegen langs tramrail, door de asfalt te zagen met een railvoegzaagmachine en vervolgens de bitumineuze voegvulling aan te brengen. Met gespecialiseerde machines en ervaren personeel zijn we marktleider op dit vakgebied. Nu willen we een stap verder: de bitumineuze voegvulling bij een onderhoudsmoment uit de voeg halen, recyclen en weer terugbrengen in voegen langs tramrail.
Gerecyclede voegvulling toepassen in jouw project?
Wil je duurzaamheidsdoelstellingen halen? CO2 uitstoot reduceren en circulair bouwen? Neem contact op via [email protected] of bel 0183 635 268.